Nintendo (NES) spel

Nintendo Entertainment System (NES), den första konsolen från det Japanska tv-spelsföretaget anses av många som en klassiker. Hos oss kan du hitta ett brett utbud av Nintendo NES spel i varierande prisklasser. Perfekt för dig som vill spela de legendariska TV-spelen från 80- och 90-talet.

Ny
Ny
239,00kr inkl. moms.
Ny

De första åren

Nintendo släppte sin första konsol 1983 i Japan under namnet Famicom och har roat folk sedan dess i alla åldrar med många klassiska spel. De första Nintendo 8-bit spelen som utvecklades till konsolen var till stor del hämtade från arkad maskinerna bland annat Donkey Kong och Popeye. Vid konsolens början var det Nintendo själva som utvecklade spelen och försäljningen gick till en början trögt. Efter ett tag började andra utvecklade än Nintendo utveckla spel, till exempel Konami och Sunsoft. Spelutbudet växte och försäljningen började stiga.

Svarta Serien

Några år efter releasen i Japan lanserades konsolen 1985 i USA och 1986 i Sverige. Vid releasen i Sverige och USA fanns 18 Nintendo 8-bit spel tillgängliga, betydligt fler än när konsolen släpptes för första gången i Japan. I Sverige är dessa första spel som fanns tillgängliga kända som “Svarta Serien” och kännetecknas av svart spelfodral med blå text. Super Mario Bros och Ice Climber fanns vid releasen i Sverige som “Svarta Serien” utgåvor.

Populära Nintendo 8-bit titlar

-Super Mario Bros 3 -Tetris -The Legend Of Zelda -Teenage Mutant Ninja Turtles -Metroid -Punch-Out -Duck Hunt

Försäljningssucce

Konsolen blev en enorm succe, inte minst i Norden. Under perioden 1986-1995 när Nintendo 8-bit spelen tillverkades såldes drygt 500 miljoner exemplar av spelen, varav 3,6 miljoner i Norden. I USA utgavs 714 spel licensierade av Nintendo och 210 speltitlar i Sverige. Några av de sista spelen som släpptes i Sverige under livscykeln var The Lion King och Aladdin. Försäljning av Nintendo 8-bit spel i Sverige och övriga delar av Norden sköttes av det svenska företaget Bergsala.